Локални омбудсман града Крагујевца је учестововао на семинару: “Као помоћи Ромима да побољшају своју запошљивост“ у организацији Удружења локалних Омбудсмана Србије и пројекта Европске Уније ЗАПРОМ („Поштовање различитости као основ за интеграцију Рома кроз запошљавање – Случај Словеније и Србије“)

Редовно мајско окупљање локалних омбудсмана Србије У Бачкој Тополи  је овога пута било посвећено пројекту ЗАПРОМ и укључивању Рома у тржиште рада у Србији, посебно жена и младих. Општа оцена присутних на скупу је да се припадници ромске заједнице још увек суочавају са стереотипима везаним за њихово порекло и друштвени положај.

  • Подаци о запослености Рома у Крагујевцу за последњих годину дана нису охрабрујући и наши подаци говоре да је проценат запослених Рома у последњој деценији опао за шест посто. Наша намера је да у разговорима са Националном службом за запошљавање у Крагујевцу и локалном самоуправом, размотримо питање запошљавања припадника ромске заједнице и заједно покушамо да утврдимо има ли потешоћа у њиховом укључивању у тржиште рада и да евентуалне проблеме отклонимо, нагласила је локални омбудсман града Крагујевца Јелена Миливојевић.

На једнодневном скупу Удружења локалних омбудсмана Републике Србије расправљано је о улози локалне заједнице у сузбијању дискриминације припадниа ромске заједнице на тржишту рада. Овом скупу су, између осталих, присуствовали: заменик председника Националног савета Рома у Републици Србији Александар Балиновић и заменик Покрајинског заштитника грађана –  омбудсман Војводине.